Nyomtatóbarát verzió |  Bezárás

Magyar dolgozók ausztriai jogai

Magyar dolgozók ausztriai jogai
Kisalföld, 2007.02.06.

"Ausztriában dolgozik? Kérdezzen a szakértoktol!" akciónk keretében megválaszoltuk jo pár kérdést.

Popadic-Antal Csilla
"Ausztriában dolgozik? Kérdezzen a szakértoktol!" akciónk keretében a Régióközi Szakszervezeti Tanács Burgenland-Nyugat-Magyarország (IGR) ausztriai munkatársai és megyénkbeli segítojük levélben, telefonon érkezett kérdésekre válaszoltak szerkesztoségünkben. A leggyakoribb kérdésekre adott válaszaikat már szombati számunkban közöltük. Ezúttal részletesen, az egyéni problémák kapcsán megfogalmazott tanácsaikat ismertetjük, amiket Tóth Eszter projektvezeto, Popadic-Antal Csilla jogi tanácsadó és Németh Kálmán, a tanácsadó rendszert magyar részrol segíto munkaügyi szakérto adott.

Nagyobb a családi pótlék

" Férjem Ausztriában ingázó. Tavaly adott ki az IGR egy kis könyvet, amelyben sok mindenrol szó volt az ausztriai munkát illetoen és a családi pótlékról is, magyarul. Hol lehet ilyet beszerezni? Igaz, hogy minél idosebb a gyerek, annál több a családi pótlék összege? Van-e olyan internetes oldal, ahol ezt meg lehet nézni?"

- Az IGR több olyan magyar nyelvu kiadványt, kis füzetecskét megjelentetett, amelyben praktikus jogi ismereteket közöl közérthetoen. Ezek irodáiban és Gyorben, az MSZOSZ (Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége) irodáiban (Csaba utca 16.) megtalálhatók. Az MSZOSZ tagszervezeteinek, munkahelyi csoportjainak tisztségviseloinél is igényelhetok. Ausztriában a családi pótlék a gyermekek számától, esetleges fogyatékosságuktól és igen, koruktól is függ. Legtöbbször azonban a kint dolgozó szülo csak a magyar és az osztrák családi pótlék közti különbözetet kaphatja meg, amennyiben a ne m Ausztriában foglalkoztatott szülonek van itthoni társadalombiztosítási jogviszonya. Ezt évente egy összegben, visszamenoleg utalják. Hogy ki mennyit kaphat, kiderítheto az errol szóló tájékoztatóból, ami megtalálható az IGR kiadványában és honlapján (www.igr.at).

Táppénz és álláskeresés

" 2003 óta Ausztriában dolgozom. Tavaly október vége óta beteg vagyok. A magyar orvosok táppénzre vettek. Betegségem miatt nem tudok kimenni Ausztriába, a táppénzes papírokat ezért még nem tudtam leadni. Mit tehetek? Elég-e, ha akkor viszem ki, amikor már tudok vezetni?"

- Mivel a kérdezo már régebb óta dolgozik Ausztriában, valószínuleg kitöltötte az E106-os nyomtatványt, amelyben az osztrák társadalombiztosító intézet értesíti a magyar tb-t az ügyfél ausztriai tb-jogviszonyáról, s amelynek következményeként a magyar orvosi igazolást is elfogadják az osztrákok. Ezeket a táppénzes papírokat a magyarországi társadalombiztosítási intézethez kell eljuttatni, s ezen túlmenoen természetesen az osztrák munkáltatót mihamarabb a betegségrol értesíteni kell.

" Érdekelne olyan internetes portálok elérhetosége, ahol az ausztriai munkalehetoségek fellelhetok. Ki tudna segíteni külföldi mu nka keresésében?"

- A www.ams.or.at honlapon érdemes az ausztriai munkalehetoségekrol tájékozódni és az osztrák munkaügyi központokban lehet érdeklodni.

Juttatások és mulasztások

Tóth Eszter
" Ha ausztriai munkaadó munkavállalási engedéllyel foglalkoztatna, akkor a kinti munkaviszonyom alapján idehaza is biztosítottnak minosülök-e? Ha megszunik ausztriai munkaviszonyom, akkor mi a helyzet az egészségbiztosítással, itthon mit kell tennem?"

- Ausztriai munkaviszony alapján a magyar munkavállaló mindkét országban biztosítottnak minosül, amennyiben az E106-os nyomtatványt már kitöltötték. Ha megszunik ausztriai munkaviszonya, akkor megszunik biztosítotti viszonya is. Magyarországon állást vállalhat és így oldhatja meg egészségbiztosítását vagy regisztráltatnia kell magát a munkaügyi központban, illetve felkeresheti a magyar területileg illetékes társadalombiztosítási intézetet további információkat kérve.

" Ha valaki 6 hetes vízummal rendelkezik, milyen juttatások illetik? Mi a teendo, ha vízummal rendelkezem, de nem jelentenek be az egészségpénztárba?"

- Jár a szabadságpénz és a karácsonyi pénz is, a ledolgozott idovel részarányosan. Érdemes a munkavállalónak az ágazatára vonatkozó kollektív szerzodést is megismernie, abban más juttatások is szerepelhetnek. Ha sejti, hogy nem jelenti be munkaadója, kérjen a társadalombiztosítási igazgatóságtól kivonatot, amin ezt ellenorizheti. Ha gyanúja igazolódik, forduljon az IGR jogsegélyszolgálatához. Nyilvántartást kell vezetnie munkaidejérol, tanúkat biztosítania, akkor feljelentést tehet a társadalombiztosító intézetnél munkáltatója ellen.

Más a vízum, más az engedély
" Úgy járok Ausztriába félnapos munkába, hogy egy nap bejelentenek a munkaadóim, hogy legyen vízumom és másnap kijelentenek. Idáig megcsinálták a vízumot személyi igazolványról, most ezért útlevelet kell csináltatnom?"

- Sokan összekeverik a szóhasználatban a vízumot (tartózkodási engedély) - amire uniós csatlakozásunk elott volt szükség a munkavállaláshoz - és a munkavállalási engedélyt. Utóbbi a helyes megnevezés, valószínuleg erre gondol a kérdezo, akinek érdemes a társadalombiztosítási igazgatóságnál kikérnie adatlapját (Versicherungsdatenauszug), azzal az IGR jogsegélyszolgálatát megkeresnie, hogy utána tudjanak nézni ügyének. Ugyanis a mezogazdaságban vannak egynapos munkák, de ez nem szokványos. Az IGR kiadványaiban, honlapján megtalálhatók a határ menti járásokban található munkaügyi és tb-kirendeltségek elérhetoségei. A kérdés további részére korábbi cikkünk vonatkozik (Ha tár menti ingázás csak útlevéllel - Kisalföld, január 30.).

" Férjem Ausztriában mezogazdasági ingázó, állandó munkavállalási engedéllyel rendelkezo, borpalackozó üzemi dolgozó. Milyen elonyök, juttatások vonatkoznak rá?"

- Jár neki az 5 hét szabadság és a 13. és 14. havi bér. Ennél több juttatás is megilletheti a rá vonatkozó kollektív szerzodés alapján, de csak pontos adatok birtokában döntheto el, melyik kollektív szerzodés vonatkozik rá. Egyszerre ugyanis több kollektív szerzodés is vonatkozhat a munkáltatóra. Ez ügyben keresheti az IGR jogsegélyszolgálatát.

Még érvényes korlátozások

" A munkavállalási engedély kérésének procedúráját 2 évvel ezelott már végigjártam, de akkor sajnos nem kaptam meg. Azóta is próbálkozom. Tudom, hogy kellene foglalkoztatási ígérvény, de a munkaadók többsége csak olyat alkalmaz, akinek már van engedélye. Újabban azért nem alkalmazzák a magyarokat, mert állítólag 2008-tól eltörlik a schengeni egyezményt és nem kell munkavállalási."

- Ha már van munkavállalási engedélye a magyar munkavállalónak, akkor az osztrák munkaadóknak kevesebb az intéznivalójuk, ezért többnyire inkább olyanokat alkalmaznak, akiknek már van. Aki most akar szerezni, nehezebb a dolga, a régebben kint dolgozók elonyben vannak. Viszont a munkavállalási engedély és a schengeni egyezmény közt nincs összefüggés. Utóbbi a határorizetre vonatkozik. Az ausztriai munkavállalásra más okból vonatkoznak még korlátozások.

" Az ausztriai gyakornoki munkavállalással kapcs olatban van kérdésem. Hol kell beadni a kérvényt?"

- A kérelmet Budapesten, a Foglalkoztatási Hivatal nemzetközi osztályán kell intézni. A gyakornoki egyezmény alapján egész Ausztria területén történhet a munkavégzés, nincs konkrét munkahelyhez kötöttség, azonban hosszabb foglalkoztatás sem vezet ahhoz, hogy a gyakornok megszerzi a jogosultságot a munkavállalási engedélyre.

Segélyek és szabadságok

" Azok az ingázók, akiket munkájuk jellegébol kifolyólag a téli hónapokra kijelentenek, jogosultak lesznek-e Ausztriában a késobbiekben munkanélküli-segélyre a kényszerpiheno idején? Mennyi szabadság illeti meg évente az ilyen munkavállalót?"

- Ausztriai munkanélküli-segélyre csak az jogosult, aki kint bejelentett lakcímmel és tartózkodási hellyel is rendelkezik. Ezt szigorúan ellenorzik. Aki korábban a határon túl dolgozott, itthon jelentkezhet munkanélküli-segélyért. Ehhez kell az osztrák munkaügyi központ 301-es számú igazolása. A gyorsabb ügyintézés érdekében érdemes személyesen beszerezni, de gyakran a hivatalok egymás közt lekérik azt. Azokat az ausztriai munkavállalókat - a magyarokat is -, akiket a téli hónapokra kijelentenek, az évi 5 hét szabadság arányos része illeti meg. (Ez foként az építoiparban jellemzo, amelyre azonban további külön rendelkezések is vonatkoznak, ezekrol érdemes az IGR-iroda jogtanácsadási szolgálatát felkeresni.)

" Mit kell benyújtanunk a családi pótlék igényléséhez, ha már tavaly igényeltünk és meg is kaptuk? Melyik Finanzamthoz kell benyújtanunk a kérelmet, ha most Linz melletti székhelyu a munkaadóm? Elozo munkaadóm nyár végén csodöt jelentett. Öt kollégámmal együtt járt nekünk csodpénz és végkielégítés, ketten azonban kimaradtunk a listából, ezért nem november, hanem január végén kaptuk meg a járandóságunkat. Kaphatok kártérítést a késedelmes kifizetésért? Hova fordulhatok? A csodtömeggondnok elismerte, hogy hibájából történt az elmaradás."

- Az E401-es, az E411-es és a Beih38-as nyomtatványt - amelyek megtalálhatók az IGR honlapján (www.igr.at) - kell az adóhivatalhoz beadni. Vagy a linzi, vagy ha van a járásban, akkor az ottani hivatalhoz. Óvoda-, iskolalátogatási igazolást akkor kell újra benyújtani, ha e tekintetben változás történt. A másik ügynek az Arbeiterk ammernél, a Munkáskamaránál kell utánajárni.

Érdekvédelem a határon túl

" Ausztriában, vendéglátásban dolgozom. 2006 augusztusában született második gyermekem után jár-e pluszszabadság, ha igen, hány nap?"

- A vendéglátásra vonatkozó kollektív szerzodés szerint gyermeke születése kapcsán egyszeri alkalommal plusz 1 szabadnap illeti meg. Egyébként Ausztriában 5 hét az éves szabadság - ha az ágazati kollektív szerzodés másképp nem rendelkezik -, de abba, hogy mikor veszi ki a munkavállaló, mind az 5 hétre vonatkozóan bele kell egyeznie a munkaadónak. Ebbol nem kevés gond származik szomszédainknál.

"Milyen minimálbér vonatkozik rám mint ingázóra?"

Németh Kálmán
- A minimálbér Ausztriában is évente változik, de nincs országosan egységes összeg. Attól függ, ki milyen szakágban dolgozik. Egy-egy ágazatban a munkaadói és a munkavállalói oldal egyezsége alapján alakul ki a minimálbér. Ágazatonként a törvényben szabályozotton felüli juttatásokról is megegyeznek Ausztriában a dolgozók és a munkáltatók, érdemes az erre vonatkozó kollektív szerzodést megismerni. Több mint 1500 ágazat van, amelyekrol felvilágosítást az IGR-irodában (Eisenstadt, Wiener Straße 7.) tudnak adni. Vannak Ausztriában úgynevezett rendkívüli juttatások, amiket kötelezo adni. Szabadság- és karácsonyi pénznek nevezik ezeket, de tulajdonképpen 13. és 14. havi bért jelentenek, amelyek nem törvényileg, hanem a kollektív szerzodésben meghatározottak. Azt is érdemes tudni, hogy a magyar ingázó beléphet az ÖGB-be (Österreichischer Gewerkschaftsbund), az Osztrák Szakszervezeti Szövetségbe. Ez egyéb elonyök mellett azt jelentheti, hog y munkajogi vita esetén a bírósági költségeket, képviseletet a szakszervezet vállalja.

Tanácsadások Burgenlandban

A Régióközi Szakszervezeti Tanács Burgenland-Nyugat-Magyarország (Interregionaler Gewerkschaftsrat) egy 2002 óta muködo európai uniós projekt, melynek többek közt feladata, hogy megkönnyítse az Ausztriában munkát vállaló magyarok mindennapjait. Szociális és munkajogi kérdésekben képviseli a munkavállalók jogait, felvilágosító kampányokat és képzéseket szervez. A projektben az osztrák szakszervezet mellett a három nyugat-magyarországi megye szakszervezetei is részt vesznek.

Az IGR munkatársai 2 és fél év alatt csaknem 8500 jogi tanácsadást tartottak magyar nyelven. A mezogazdaságban dolgozók számára információs fórumokat rendeztek az ingázók által gyakran használt fertodi és jánossomorjai határátkelokön. Tavaly információs fórumokon foglalkoztak a beteg- és nyugdíjbiztosítással, a családi pótlékkal, az adótörvényekkel. Rendezvényeiken csak az elmúlt évben több mint 2600-an vettek részt.

Az Európai Unió, az oszt rák kormány és az osztrák szakszervezet által finanszírozott projekt idén véget ér. A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy a legtöbb magyar munkavállaló nincs tisztában jogaival és lehetoségeivel, ezért igényli segítségüket. Mintegy 14 ezer magyar dolgozik Ausztriában, számukra nélkülözhetetlen a jogi tanácsadás, ezért az IGR megint pályázik és szeretné folytatni az eddigi munkát.

Munka- és szociális jogi, a külföldiek foglalkoztatására vonatkozó kérdéseiket a következo helyszíneken és idopontokban tehetik fel az érdeklodok az IGR tanácsadásain: Eisenstadtban (Wiener Straße 7.) minden kedden és pénteken 9 és 12 óra között, Neusiedlben (Obere Hauptstraße 55.) minden hétfon 8 és 12 között, Oberpullendorfban (Spitalstraße 25.) páratlan héten csütörtökön 9 és 12 között, Oberwartban (Lehárgasse 5.) páros héten csütörtökön 9 és 12 között, Güssingben (Hauptstraße 59.) minden hónap utolsó szerdáján 10 és 14 között. Telefonos tanácsadás (+43/2682-770-63) hétfonként 13.30 és 16 között, csütörtökönként 9 és 12 között. Családi támogatásokkal kapcsolatos tanácsadás hétfonként Oberwartban (Lehárgasse 5.), telefonon (+43/3352-32356-16) hétfonként 13 és 16 között.

 

Nyomtatóbarát verzió |  Bezárás